BejelentésSziklák

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Sziklakert építés, szépítés

Természetes sziklakert-kialakítások:
Mi is az a sziklakert?

A sziklakert eredete
A hegyvidékek változatos élőhelyeinek hangulata, a sziklák és növények változatossága, ez a természetesség, amely arra sarkall, hogy hasonlót hozzunk létre otthonunkba. Nos talán ez az ok mely talán az első sziklakertépítőt munkára serkentett, s művét látva más is utánozni kezdett, sőt az idők folyamán a növények sokaságát, változatosságát, a kövek és formák sokrétűségét alkalmazta, s így megszületett a sziklakertépítés "művészete", és nem utolsósorban kiszolgáló egységek létrejötte. (pl. kertészetek, árudák, stb...)

Napjainkban jelentős szerepe van kertkultúránkban a sziklakertnek. Bizonyára mindenki látott már kertekben kövekkel kirakott kupacot, melyet növényekkel zsúfoltak tele. Nos ez mindennek nevezhető , de sziklakertnek nem! Habár, "kinek a pap, kinek a papné"! Hangsúlyozva, a természetesség a legfontosabb, nem a mesterkéltség!!!


Íme, ezek az alapvető dolog szükséges egy szép sziklakert kialakításánál:
-területi adottság

-kövek- sziklák

-föld -növények

-megfelelő szerszámok

-egy nagy adag kitartás

-idő és türelem!!!

-na és nem utolsósorban " pénz "!!!

Területi adottság:
Sík területen, illetve sík környezetben nem szerencsés sziklakertet létrehozása, mert itt a mesterkéltség feltűnő, de azonban szintkülönbség áthidalásánál (pl.: garázsbejárók, terasz feltöltések, stb.) érdemes próbálkozni. Szerencsés esetben a terület lejtős, itt az adottságok mérvadóak. Fontos a szél és fagyzugos helyek mellőzése! A szelet egyes növényfajok nem bírják (pl.: törpe japánjuhar), a fagyzugos területeken a növények zöme nem él meg. Ha az alsó részek csak a fagyzugosak, akkor ezt ellensúlyozhatjuk, ha megemeljük a szintünket, és hidegtűrő növényeket ültetünk alulra!


A fekvés:
-nem elhanyagolandó ! Ugyanis a növények kiválasztásánál ez alapvető szempont, hogy Dél- Észak-Kelet-Nyugat a területünk fekvése. A növények többségénél elengedhetetlen a napsütés (szép és dús virágzás, szép levélzet, megfelelő alkat), ellenkező esetben elmaradhat a virágzás, elnyúlhatnak a hajtások, gyengévé válik és színtelenné a növény, súlyosabb esetben elpusztul! Azonban léteznek félárnyék és árnyékkedvelő növények is , és ezek sem biztos, hogy kevésbé színpompásak. Tehát növényválasztás előtt mindenképp érdemes tájékozódni! Ne feledjük a sziklakertet magunknak építjük, a mi gyönyörködtetésünkre, ezért úgy alakítsuk, hogy azon a helyen legyen, ahol a legtöbbet tartózkodunk (kültéri tartózkodás értendő), illetve látjuk!


A meglévő növények:
Az új növények ültetésénél azt is figyelnünk kell, hogy a már meglévő és számításaink szerint meg is tartandó növények (fák, cserjék ...stb.) milyen nagy árnyékot vetnek beültetendő területre. Arra is ügyelnünk kell, hogy lombos fák , bokrok lehulló levelei nem fogják-e károsítani az alájuk ültetett növényeket (pl. :a diófalevél szinte megöli az alatta élő növények zömét!), illetve jövendőbeli kertünk arculatába beillenek-e?!


Kövek- sziklák:
Alapvető, hogy a kövek színe, típusa azonos legyen! Képzeljük el milyen giccses egy trikolor kövekben pompázó kert!?! Tehát törekedjünk arra, hogy egy bizonyos típust válasszunk, persze ami nekünk a színpatikus, illetve amit a pénztárcánk megvehet! Méretben viszont a különböző nagyságúak legyenek! Szükségesek nagyobb, karakteres kövek, ezek adják meg a hangsúlyt kertünknek. (aranymetszés szabálya) A közepes és apró kövek is lényegesek!"...Királyság sincs alattvalók nélkül!..." Itt is mindenképpen a természetességre kell törekednünk!!! Sorba rakni a köveket, semmiképpen sem tanácsos!


Kőzetek típusai:
Leggyakrabban az üledékes kőzeteket használják sziklakertek építésénél. (pl. :mészkő, dolomit, homokkő) Beszerezhetőek bányákban, kertcentrumokban, stb... Van ki saját maga gyűjti össze a köveket, ez esetben győződjünk meg, hogy a származási hely nem természetvédelmi körzetbe tartozik! Nagyon sok kőfejtő van hazánkban, itt akár kiválogathatjuk is a számunkra legmegfelelőbb köveket, a legcélszerűbb-e helyeken a vásárlás! Lehet még építeni vulkanikus kőzetekből is. (gránit, bazalt, andezit) Színük sötétebb, ezeket a típusokat kevésbé elterjedtek Magyarországon.
A kőzeteknél a természetes kopottság a legszebb, de ma már mesterségesen is koptatják a köveket. Az üledékes kőzeteknél nagyon szép, ha egy-egy megkövesedett csigaház váza látható bent a kőben. Ma már mesterségesen ezt is megtudják oldani savval való maratással. (ha ilyet szeretnénk, bízzuk szakemberre!)


Föld :
Általában a sziklakerti növények zöme az átlagos talajban is megél, azonban figyelnünk kell arra hogy egyes növények , mint pl.: a hangák, a csarabok, a krizantémok, a veronikacserjék savanyú kémhatású (mészkerülő), míg pl. a havasi gyopár meszes talajt kíván. Ha szeretné tudni, hogy talaja milyen kémhatású, és nem rendelkezik pH mérővel, akkor egy régi taktikát ajánlunk:- Pár csepp ecetet csepegtessen egy maréknyi földre, s ha pezseg, akkor a föld meszes-. A talajnál a jó vízelvezető-képesség fontos. Ha kötött , agyagos, akkor lazítani kell jó humuszos tőzeggel, ez könnyíti a talaj szerkezetét. Homokkal elősegíthető a jó vízelvezetőség! Ha mindenképpen ragaszkodik a savanyú kémhatású talajt igénylő növényekhez, és az adottságok nem megfelelőek, akkor teljes földcserét kell végrehajtani, illetve egyes vegyszereket használhatók savanyításra (nem ecetre kell gondolni!!!!, szakemberrel végeztessük el a munkát!)


Növények:
A sziklakerti növények zöme alacsony termetű, kúszó-terülő, vagy apró gombócszerű, párnás. Eredetük visszavezethető a sziklás-hegyes vidékek lankáira, ugyanakkor vannak köztük, melyek száraz sztyeppék világából, mások hideg sivatagokból származnak. Ezért ügyelnünk kell az igényeikre, mint föld, páratartalom, illetve fényviszonyokat tekintve! Jellemző rájuk , hogy a zöme tavasszal, illetve kora nyáron nyílik, de ősz, sőt késő őszi virágzású növények is léteznek. Lehetnek egynyáriak, kétnyáriak, de a sziklakerti növények zöme évelő. A sziklakertben jelentős szerepet játszanak a fűszernövények is. A hagyományos fűszernövények nemcsak hasznosak konyhánk számára (kakukkfű, szurokfű, menta, izsóp....stb.), hanem ezek díszváltozatai is szép díszítőértékkel bírnak! Erdőből - mezőből ha lehet ne gyűjtsünk növényt kertünkbe, pláne ha nem tudjuk, hogy a növény védett-e! Ellenőrzött növényeket vásároljunk (Növény és Talajvédelmi Szolgálat által ellenőrzött növények)!!! Mielőtt vásárolnánk, előtte érdemes egy kicsit körülnézni, kertekben, szakirodalmakban stb. Így egy kicsit felkészülve vágjunk bele a növényvásárlásba. Ezenfelül az sem mindegy, hogy árban hogy mozognak! Óvakodni kell az agyon -tápoldatozott (drogozott) növényektől, mert bizonyos ideig csodálatosak, de az eltarthatóságuk csekély!


Évelők:
Rengeteg fajta változat létezik a kereskedelemben. A ma létező évelők díszváltozatai a természetben előforduló vad változatok változatai, sőt a változatok változatai. Ez is főként divatfüggő. A vevők mindig újabb és újabb változatokat kívánnak (virágszín, levélszín, illetve virágforma, levélforma változatok). De jelentős szerepe azért megmaradt az alapfajoknak is. Díszkertbe érdemes évelőket ültetni, mert nincs szükség minden évben újraültetésre, viszonylag kevés gondozás mellett sok örömet okoznak évről-évre szépségükkel. Ha odafigyelünk a növények habitusára, levél és virágszínükre, akkor megfelelő ültetéssel -időzítve azt- a sziklakertünk arculata hónapról-hónapra más- más képet mutathat. Pl.: A napvirágok( Helianthemum) zöme reggel virágzik, megfelelő növényekkel párosítva, reggel is, este is más képet mutathat a sziklakert (pl. Dianthus-ok) ;) Ügyelni kell a növénymagasságra! Alacsony, törpe növények sziklakertbe, sírkertekbe, míg a magasabb növények virágágyakba, illetve szoliternek alkalmasak.


Szerszámok :
-Ásó
-gereblye
-ültető lapát
-kapa
-öntöző
-esetleg kalapács, fúró, stb...
-és sok izomerő!

Főleg a kövek megemelésénél és elhelyezésénél. Ha nehezek a kövek, segítség szükséges! Emelni nem, görgetni kell őket!

Sziklakert építés:
1.Első feladat, terület kimérés. Gondolatban a kert megtervezése, ezt később bármikor megváltoztatható a munkafolyamat során! Tervezés folyamán át kell gondolni, a közlekedést megoldását, utak kialakítását! Nem elhanyagolható szempont, hogy a gondozás is fontos lesz kertünkben (gyomlálás, metszés, stb..), lépőköveket kell beilleszteni, illetve olyan lehetőséget, amely lehetővé teszi későbbi munkálatokat.


2.Az alapozás: Fontos! A sziklakert alapja lehet bármiféle építkezési törmelék, kövek, kavicsok, egyéb lomok. (pl.: évtizedek óta udvaron álló téglakupacok, törmelékek !) Lényeg, hogy stabil legyen, mert idővel a rosszul alapozott kert összesüppedhet, elvesztheti formáját! Az alap megépítése előtt, át kell gondolni a lehulló csapadék és öntözés által keletkező felesleges, illetve pangó vizek elfolyásának útvonalát is. Ezért drénezés szükséges, legmegfelelőbb kőzetzúzalék és murvaréteg rakása az alap alá.


3.Feltöltés: Átlagos kerti föld is megteszi, de ezt már taglaltuk a föld részben már!
Jó tanács: Földfeltöltés előtt fordított gyepszintföld lerakása. Ez a réteg biztosítja a jó vízelvezetőséget és megfelelő ágyat ad növényeknek.


4.Kövek sziklák elhelyezése, behelyezése: A köveket nem szabad sorba rakni! A természetes összhang a lényeg! Nem igaz az, hogy a talaj felszínére kell elhelyezni a köveket, harmad-kétharmad részig a földben a helyük, nem kell aggódni, hogy nem látszanak ki teljesen, sokkal nagyobbnak természetesebbnek hatnak így!
Sziklák elhelyezései: Lehet lépcsőzetes, sziklakibúvásos, imitált hordalékos, imitálhat még kiszáradt folyómedret, patakot, lehet lépcsőzetes, stb...
Emelt sziklakerti ágyások: Készülhet terméskőből, fából, téglafalból.
Sziklák elrendezései: Lehet természetes, és lehet geometrikus (szabályos mértani elrendezés) Mindkettőnél a környezet és a kert viszonyát kell nézni! Geometrikus elrendezésnél, az épülettel szerves összhangban kell lenni a kertnek, összhatást kell gyakorolniuk egymásra! Természetes viszonynál, a mesterkéltség tilos, itt a kert olyan, mintha mindig a táj része lett volna! (jelen esetben ezt a típusú sziklakert részesül előnyben)


5.Gyomírtás: Kiültetés előtt nem árt kicsit lassítani. Gyomtalanítani kell a területet! Vegyszeresen, vagy kapával többször átdolgozva a talajt! Az idő segíthet a jobb ülepedésben, ezért nem gond még esetleges feltöltéssel még kijavítható egy -egy hiba, ha például megrogy az alap!


6.Trágyázás: Több időpontban is elvégezhető. A feltöltésnél, gyomirtás után bekapálással, vagy kiültetésnél a növény alá (Ne érintkezzen a trágya soha a növény gyökerével, mert elégetheti!) vagy későbbiekben a felszínen való elszórással. Az utolsó esetben a víz elmoshatja, vagy a növényt érve kárt okozhat, erre ügyelni kell!


7.Növénykiültetés: Ha már minden feltétel adott, s a növényeket is rendelkezésre állnak, akkor lehet ültetni. Talajfertőtlenítő granulátummal be kell szórni az ültetendő területet, ez megakadályozza, hogy egyéb kisebb férgek tönkretegyék kis növényeket. A cserepeket áztassuk be kb.1-2 órára, így nem kell elültetés után beiszapolni a töveket. Minden virág- fa- cserje más-más, egyik- másik nagy erős gyökérrel, mások talajfelszín alatt keskenyen húzódó apró-finom gyökérszőröcskével rendelkeznek, ezt is figyelembe kell vennünk ültetési mélységnél!


8.Talajtakarás: Ez a munkafolyamat a befejező fázisa "műnek". Ez főleg az esztétikumot szolgálja. Mulcsozásnak is nevezik. Az egyik napjainkban is elterjedt módszer a fenyő -mulcsozás. Ebből is több változatot ismerünk, nagyság és minőség, illetve szín szerint is csoportosíthatjuk őket, kinek-kinek pénztárcájának és igényeinek megfelelően. Előnye, hogy dekoratív, a gyomképződést visszaszorítja, illetve a hasznos talajgombáknak otthont ad, kellemes illatú, a nedvességmegtartó hatása is lényeges. Kőzuzalék és murva is használható mulcsnak, persze a kövekkel azonos fajtájú!


Karbantartás:
A rendszeres gondozás, takarítás, gyomirtás, meghozza gyümölcsét! Évről-évre, évszakról-évszakra gyönyörködtető látvány lesz a jutalom a kitartó munkáért! Kellemes környezetben üdítő a pihenés!Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!